Invitat, participant la eveniment sau .. pozograf??

Ei, dragilor … a venit și momentul să mai discutăm una-alta, să mai dăm ceva sfaturi ca să nu pronunț direct și intransigent: –  „Așa nu!” … nimănui nu-i place să  audă cuvintele astea, nu-i așa?

În ultimii 5 ani am fost fericit să iau parte ca fotograf și să port răspunderea fotografierii  unor sumedenii de evenimente, fie ele ședințe foto în diverse locații, nunți mai mult sau mai puțin somptuoase, botezuri și cumetrii, prezentări de modă sau spectacole, fotografii de familie … etc.   Oameni frumoși, parfumuri și gusturi fine, eleganță și stil, după puterile fiecăruia, desigur … rafinament și distincție. Clipe memorabile! Unice! Irepetabile! Pentru totdeauna, ce mai!

Și ce-i cu asta? .. o să spuneți … lauda de sine!?  Pentru cei destupați la minte și cu sufletul deschis cu siguranță nu o să sune așa ci o să le scurme puțin atitudinea, îmbogățind-o cu noi repere … normale zic eu …

Bine-bine! Care-i buba?  (simt că vă întrebați deja .. )

Unde-i sfatul sau despre ce-i vorba?

Oameni buni, privesc pe birou, la cana primită cadou de la elevii mei dragi, ale căror destine s-au separat anul acesta de al meu și, văzându-le zâmbetul sincer .. încerc să fiu mai destins și să abordez situația relaxat și nu ca fiind cel care, în urma tuturor evenimentelor de mai sus, a stat în spatele vizorului cu zeci de kg de echipament în spate, uneori până la 24 de ore, concentrat 101%!

Fraților! Mai întreb o dată:  Invitat, participant la eveniment sau .. pozograf?

Da!  Pe tine te întreb! Și pe tine! Și pe ea! Și pe celălalt! Și pe tine, chiar daca ești fratele ori sora miresei, socrul sau mătușa venită din țările calde ori coborâtă de unde vulturii fac plajă planând pe spate! Și pe tine prietene .. chiar dacă tu vei fura mireasa sau, peste ani vei face pase cu o minge cu copilul abia creștinat, pe toți vă întreb pentru ultima oară:   Invitat, participant la  eveniment sau .. pozograf??

Nu-i așa ca și tu te simți puțin cu musca pe căciulă, chiar dacă ai un tele-mobil țâță de măță cu 18 mp sau un d-slr, fie el și profesional (Aviz amatorilor, nu orice aparat mare, negru și cu obiectiv interschimbabil este profesional, capabil! Cu atât mai mult în mâinile unui oarecare …) și parcă îți aduci aminte zâmbind că și tu ai făcut gafe, sărind în fața fotografului și luându-i prim-planul sau situându-te pe partea cealaltă, diametral opus, asigurându-ți astfel un instantaneu sigur cu tine și subiecții fotografiați în moment ce-i filmai sau fotografiai?

Ce mă doare pe mine? Hai să o luăm băbește (metodic)!

  1. Situațiile sunt întâlnite în special la N.B.C. unde, așa cum mii și sute de fotografi își vând marfa asigurându-te că ei îți vor capta clipa, zâmbetul, emoția și .. posibil și parfumul și cine mai știe ce se poate face cu noile gadget-uri, participă cam tot cei care au și nu au grad de rudenie cu „vinovații” bașca vre-un suflet părăsit ori invidios. Normal!  E normal ca fiecare dintre acești invitați să-și dorească instantanee cu cei doi, cu micuțul gângurind ori și mai ales cu momentele cheie, pe care nici un „fotograf ce se respectă” caută să nu le rateze ..  Cu atât mai mult cu cât trebuie să le arătați lumii întregi (Facebook, Twitter etc.) și mai ales celor ce ne veghează din umbră ce facem, cu cine și în ce mod.

Măi oameni buni! Din capul locului vă spun: Încetați să mai faceți așa ceva atât timp cât incomodați fotograful și cameramanul plătiți cu destui bani să documenteze evenimentul! Nu neapărat din respect pentru munca și chinul acestora de a da randamentul maxim în momentul respectiv cât, și subliniez, DIN RESPECT PENTRU CEI CARE V-AU INVITAT SĂ FIȚI ALĂTURI DE EI!!

Nu le stricați fotografiile/filmările și nu vă bagați picioarele în banii cu care au plătit mai mult sau mai puțin prefesioniști care să facă lucrurile acestea. Și care, culmea, unii  și știu și au și cu ce să le facă!   Nu gândiți că .. e profesionist, are „scule” .. se descurcă el! Iar eu vă spun că nu s-a inventat instrumentul în nici un program de editare care să scoată, capete, mâini, picioare, oameni rătăciți din absolut orice cadru! A!  Că uneori ai baftă și te mai ajută fundalul .. dar asta tot nesimțire și lipsă de respect (… a celui care, văzând fotograful/cameramanul situat pe poziție (păi dacă s-a așezat ăla acolo înseamnă că iese fain din unghiul acela) îi ia prim-planul sau, mai rău, se introduce și el în cadru precum un rătăcit), se numeste!

Nu spun să nu vă captați propriile cadre! Faceți-o! Însă păstrănd decență și respect față de cei care te-au invitat să le fii alături în ziua cea mare!  Câteva sfaturi ..

primul sfat: comportă-te precum un invitat și fă ceea ce face un invitat! Vei primi ulterior de la cei care te-au invitat, fotografii faine, clare și bine colorate și încadrate!

Dacă totuși dorești să ai propriile tale cadre:

– întreabă-i pe cei doi (miri, părinți) dacă ai voie să fotografiezi iar apoi schimbă câteva cuvinte cu cameramanul și fotograful. Niște reguli pe care trebuie să le respecți sunt absolut necesare și de bună-cuviință, doar ești invitat și nu fotograf/cameraman angajat!

– aruncă o privire scurtă în jurul tău și vezi dacă incomodezi pe careva și mai ales pe fotograful/cameramanul  oficial!

– ai grijă să nu intri în cadrul vizat de către aceștia (de multe ori schimonosindu-te) cu atât mai mult în următoarele momente intime pentru cei doi sau pentru micuț: intrat/ieșit din biserică, așezarea micuțului în brațele nanului/nanei, binecuvîntări, dansul celor doi (urăsc atunci cînd invitații strică măreția momentului învârtindu-se  pe lângă cei doi sau când ospătarii tocmai atunci sunt cuprinși de zel si fac drumuri drumuri pe lîngă și prin cadru) și … aducerea tortului!  Puțintică rabdare nu strică .. o să primești cu siguranță felia ta de tort. Doar a ta!! Pe bune!!!

– nu vă învârtiți pe lângă fotograf/cameraman! Se poate împiedica de dumneavoastră și veți fi bun de plată pentru eventualele stricăciuni. Bani grei, că doar el e profesionistul, nu-i așa? Plus că veți avea aproximativ aceleași cadre și nu vă doriți asta, nu-i așa? Doar sunteți originali!!

– nu acaparați și nu dați voi indicații  fotografului /cameramanului ce și cum să facă. Fiți siguri că au pus la punct aceste aspecte împreună cu cei care i-au angajat, că doar de asta au semnat contractul cu ei (pentru ceea ce știu și cât de bine o fac). Dacă faceți asta, ați ignorat primul punct, iar respectul pentru cei cărora  ați venit să le fiți alături, lipsește cu desăvârșire!

  1. Personalul contractant (ospătari, cei cu amenajările, preoți și dascăli)!

Știu că fiecare își are socotelile sale, mai mult sau mai puțin pământești, însă nu uitați următoarele cuvinte:  „Clientul nostru, stăpânul nostru!”  (bineînțeles, totul până la o limită) …

Fraților întru suferință! Fiți oamenilor discreți și nevăzuți, respectați ritualul și clienții voștri! Nu vă mai perindați pe lângă ei ca și cum voi ați fi cele mai importante ființe! Vă readuc aminte, ei sunt! Este ziua lor! Cu siguranță, dacă vor dori să se imortalizeze alături de voi o să vă ceară lucrul ăsta! Fiți înțelegători și respectuoși chiar dacă te afli în Biserica Domnului, orice alt așezământ de cult sau ești șef de sală al unui restaurant de 4-5 stele!

Lasă un comentariu